Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 213 751 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Nowy blog

środa, 11 lutego 2015 17:46

Kontynuacja bloga na:

http://slodkiemaliny.blogspot.com/


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciastka bakaliowe

poniedziałek, 22 września 2014 12:32

potrzebne składniki:

 

3 szklanki mąki

1/2 szklanki oleju

duży kubek jogurtu, kefiru lub maślanki

8-10 łyżek cukru

cukier wanilinowy

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Bakalie wg uznania (różnego rodzaju orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, skórka pomarańczowa, słonecznik, sezam...) Razem około 300-400ml bakalii.

do moich ciastek użyłam około:

2 łyżki rodzynków,

1/2 szklanki uprażonego na suchej patelni słonecznika,

3 łyżki uprażonych płatków owsianych,

po garści wyłuskanych, nie siekanych orzechów laskowych, orzechów włoskich, migdałów

1 twarde jabłko pokrojone w drobną kosteczkę

 

  • Składniki wymieszać, nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem.

DSC_0598.JPG


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik kokosowy

czwartek, 03 lipca 2014 22:48

potrzebne składniki:

1kg półtłustego sera
8jaj
15 dag stopionego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowego
10 - 15 dkg wiórków kokosowych
ew. 1 polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji

  • Zemleć ser ( można użyć mielonego sera z pudełka)
  • Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z serem.
  • Następnie cały czas mieszając wlać roztopione, wystudzone masło.
  • Wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • Wlać masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Piec ok. 60 min. w średnio nagrzanym piekarniku (początkowo piekłam w temp. 180 st. C, kiedy sernik się przyrumienił zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C.).
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, aby ciasto stygło powoli.

DSC_0901a.jpg

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Paluchy wiedźmy

środa, 30 października 2013 19:10

przepis znaleziony w internecie

 

potrzebne składniki:

 

2 i 2/3 szklanki mąki

225 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru

1 jajko

1 cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki obranych migdałów

 

  • Wszystkie składniki oprócz migdałów posiekać nożem i szybko zagnieść.
  • Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 min.
  • Ciasto wyjąć i formować paluszki (paluszki należy uformować cienkie, ponieważ ciasto dość mocno rośnie)
  • Na końcu każdego palca wcisnąć połówkę migdała bez skórki.
  • Piec ok. 10 min w 200°C.
  • Paznokieć można pomalować czerwonym barwnikiem spożywczym.

DSC_0031s.jpg

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ciasto drożdżowe

niedziela, 27 października 2013 15:31

 

potrzebne składniki:
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
100 g masła
1 szklanki mleka
15g cukru waniliowego

50g - 100g rodzynków lub innych ulubionych bakalii ( ja dałam skórkę pomarańczową i kilka drobno pokrojonych suszonych moreli) 

Kruszonka: po 100g masła, mąki i cukru. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i schłodzić.

  • Przyrządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki, wymieszać. Naczynie z rozczynem przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Jajka ubić z pozostałym cukrem, następnie dodać do rozczynu. Wsypać mąkę, cukier waniliowy, wlać resztę mleka, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, dodać bakalie.
  • Wyrabiać aż masa stanie się gładka i sprężysta ( robot kuchenny jest do tego celu niezastąpiony :))
  • Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę (20x35cm) i odstawić do wyrośnięcia (ciasto szybciej wyrośnie kiedy blaszkę wstawimy do piekarnika nagrzanego do 35ºC)  Wierzch ciasta posypać kruszonką, piec 30 min w 160ºC - 180ºC.

DSC_0850as.jpg


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Muffinki dyniowe

piątek, 11 października 2013 19:47

 

potrzebne składniki:

1,5 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

300ml puree z dyni

2 duże jajka

1/3 szklanki oleju roślinnego

trochę cukru wymieszanego z cynamonem do posypania muffinek

trochę suchych, łuskanych ziaren dyni

 

Puree z dyni:

  • Obraną dynię pokroić na małe kawałki, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Miękką dynię zmiksować. Z 1 kilograma surowej dyni wychodzi ok. 500ml puree.

Ciasto dyniowe:

  • Mąkę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek dopieczenia, sodę i sól wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
  • W drugim naczyniu wymieszać olej razem z jajkami, wlać do miski z suchymi składnikami.
  • Dodać puree z dyni.
  • Masę mieszać krótko, jedynie do połączenia składników.
  • Blaszkę do muffinek natłuścić olejem (można użyć papilotek, jednak ciasto przykleja się do nich), masę nakładać do 3/4 wysokości, wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i położyć po kilka ziaren suszonej dyni.
  • Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

DSC_0389b1.jpg

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Słodka rolada w stylu retro

środa, 03 lipca 2013 5:38

 

DSC_0315bs.jpg

potrzebne składniki:

Zaczynamy od stworzenia wzoru, który będzie zdobił roladę. Wzór można narysować samemu na kartce lub znaleźć coś odpowiedniego w necie np. pod hasłem "zawijasy" :) i wydrukować.

Do upieczenia ciasta biszkoptowego użyłam dużej blachy, która jest w wyposażeniu piekarnika. Blachę wykładamy pergaminem, pod który wkładamy kartkę ze wzorem.

 

dekoracyjna pasta:

1 białko

20g ciemnego kakao

20g mąki

30g cukru

30g masła lub margaryny

  • Składniki wymieszać i przełożyć do szprycy cukierniczej
  • Przerysować wzór

 

 

biszkopt z 7 jajek:
7 rozdzielonych jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek przesianej mąki

  • Utrzeć żółtka z cukrem.
  • Ubić pianę z białek.
  • Wlać żółtka do piany, dodać mąkę, całość delikatnie wymieszać.
  • Masę wylać na przygotowany wzór.
  • Piec w temp.160 stopni do zrumienienia, około 15 minut.
  • Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę papierem do góry, delikatnie usunąć pergamin, jeśli nie chce się odlepić należy zmoczyć go lekko wodą (najlepiej za pomocą pędzelka).
  • Po zdjęciu papieru ciepły biszkopt zwinąć w roladę razem ze ścierką (chodzi o nadanie ciastu kształtu, po wystygnięciu biszkopt przy zwijaniu będzie się łamał )
  • Przygotować bitą śmietanę.

     

bita śmietana:
500g śmietanki 36%

łyżka cukru pudru

1 galaretka truskawkowa

kilka pokrojonych truskawek

  • Galaretkę rozpuścić w ok. 200 ml. gorącej wody, ostudzić.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie dalej ubijając powoli dolewać ostudzoną galaretkę.
  • Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
  • Masę śmietankową schłodzić w lodówce do momentu aż nieco stężeje.
  • Rozwinąć biszkopt ze ściereczki (można go nieco nasączyć sokiem lub esencją herbacianą), nałożyć masę, ponownie zwinąć, wstawić do lodówki.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sałatka śledziowa z ananasem

sobota, 13 kwietnia 2013 17:47

 

potrzebne składniki:

5 marynowanych śledzi z zalewy octowej

5 plastrów ananasa z puszki

1/3 puszki kukurydzy

1/2 średniej cebuli

1/3 czerwonej papryki

1 duży kwaszony ogórek

2-3 łyżki majonezu

  • śledzie pokroić na 1,5 cm kawałki,
  • pokroić ananasa
  • cebulę pokroić w cieniutkie piórka, paprykę i ogórka w drobną kostkę
  • wszystkie składniki wymieszać

 


Podziel się
oceń
25
5

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kruche ze słonecznikiem

sobota, 16 lutego 2013 15:20

 

potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200g masła schłodzonego i startego na tarce
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki uprażonych ziaren słonecznika

Składniki szybko zagnieść, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec przez 15 minut w 1800C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Biszkopt z kremem budyniowym i owocami

środa, 01 sierpnia 2012 6:54

 

Biszkopt:

1 rozdzielone jajo

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru

tłuszcz do posmarowania formy i trochę kaszy manny do posypania (może być również bułka tarta)

  • Ubić pianę z białek
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę dokładnie wymieszać.
  • Do masy żółtkowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Blaszkę posmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Ja użyłam blachy do tart, ale można go upiec również w tortownicy.
  • Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 0 C przez ok.15 minut.

 

Krem budyniowy (krem jak do karpatki tylko w mniejszej ilości):

1,5 szklanki mleka

100g masła

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

  • 1 szklankę mleka zagotować z cukrem.
  • 1/2 szklanki mleka wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i mąkami.
  • Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gęsty budyń gotować mieszając ok. 1 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
  • do utartego masła dodawać stopniowo zimny budyń, miksować aż masa stanie się zwarta i gładka i zacznie odchodzić od ścian naczynia.

Krem rosmarować na upieczonym biszkopcie i udekorować dowolnymi owocami


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

niedziela, 11 grudnia 2016

Licznik odwiedzin:  227 287  

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 227287

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl